Thursday, 20 December 2012

Kotak komen yang comel

ASSALAMUALAIKUM ! 

heyheyheyheyhey ! tadi idayu ada dapat permintaan daripada
budak comell ni ! ahaha ! ni kawan idayu laa !


atas dasar kawann .. meh sini idayu ajarkann..
mulakan dengan 


BISMILLAHIRRAHMANIRAHIM !



1.DASHBOARD > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
2.tekan CTRL + F  (serentak) dan cari kod ni :


#comments-block .comment-body p {

*sory kalau tak jumpa kod tuhh :/
2.Dah jumpa ? baguss ! lepas tuhh copy kod dekat bawah ni,dan paste kan dekat bawah kod
" #comments-block .comment-body p { " :





padding: 4px 4px 4px 4px;

background: url(URL BACKGROUND) repeat top left;

-moz-border-radius: 20px 20px / 20px 20px;

border-radius: 5px 5px / 5px 5px;

border: 2px dotted #FF0000;



baguss baguss baguss !



Warna merah :Letak URL BACKGROUND yang korang suka
Warna ungu : kod warna *boleh cari dekat sini !



kalau jadi jangan lupa kasi tahu ! ^v^

Ayat Bergerak Di Menu Bar

ASSALAMUALAIKUM

balik-balik TUTO ! balik-balik TUTO !
nak buad macam mana ?tu jee yang mampu !
HEHEHE dah macam ayat org putus cinta jee ~
haha ! abaikannn.. kali ini idayu nak ajar cara buat ayat bergerak dekat
menu bar .
acana tuhhh? hahh... untuk new blogerr.. menu bar tuhh yang ni :






haha ! idayu tak buad ayat bergerak tuhh.. 
cuma nak ajar korang jee ^_^

1.Dashboard > Design > Edit HTML


2.Lepas tuh.. korang cari pulak kod ni :



<head>




3.Lepas tuhh..korang paste kod ni kat bawah <head> tadii :



<script language='JavaScript'>var txt=&quot;TULIS AYAT KORUNK DI SINI&quot;;var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);segarkan=setTimeout(&quot;bergerak()&quot;,kelajuan);}bergerak();</script>




4.Yang warna merah tuhh ..Tulis ayat korang sendiri..
5.View dulu..kalau javi.. Save ! siapp ~





KALAU DAH JADI JANGAN LUPA KASI TAHU ?

Monday, 17 December 2012

Favicon

ASSALAMUALAIKUM

harini terasa rajin la pulak nak buad tuto !
Tuto kalini idayu nak ajarkan cara buad FAVICON ..
untuk newbies.. favicon tuh macam gambar dekat bawah ni :



itulah FAVICON..
okay-okayy.. tanpa membuang masa.. 
meh sini idayu ajarrkann !

1.Dashboard > Layout > favicon
2.Selepas itu..ikut gambar ni.. ↖(^▽^)↗



3.Selepas ituu..




4.Save dan lihat hasilnya !
kalau dah jadii.. jangan lupa kasi tahuu !



*nota kaki :
kalau korang nak letak gambar dekat Favicon tuhh.. guna gambar Doodle taww? Sebab kita takboleh memuat naik gambar segi empat !   

Tuesday, 11 December 2012

Ubat sakit hati

ASSALAMUALAIKUM

Mesti ramai yang tanya apa UBAT SAKIT HATI ?
Pernah wujud ke dekat BUMI ni ?mesti la adaa! 
tak ada benda yang mustahildekat DUNIA nii !okayy.. 
SAKIT HATI ni ada banyak katogori..

hmm.. ubat diea ialahhh dengan MENANGIS !
kenapa menangiss?
sebabnya.. menangis ni membawa keluar semua perasaan kita melalui AIR MATA..
tak percaya ? takpa-takpa ! bila korang sakit hati gaduh dengan boyfie korang ke kann..
cuba mengalirkan air mata ! cuba kenangkan peristiwa yang pahit dalam hidup anda !


Insyaallah.. lepas je korang menangiss ! pasti hati korang rasa tenangg je..
lagi baguss kalau korang ambil wuduk lepas tuhh baca al-quran..



tak punn.. korangg dengar surah yaasin sampai habiss !
insyaallah hati korang pasti tenang punyalahh !terasa macam kosonggg je..
macam tak ada apa-apa yang berlaku.. percayalahh ..


so.. jangan lupa tryy ! insyallah ianya akan BERHASIL ! :D

Monday, 10 December 2012

Menukarkan .blogspot kepada .com

ASSALAMUALAIKUM !
hari ini idayu nak ajar cara tukankan link korang tuhh...
daripada ".blogspot" kepada ".com"
kalau nak buad tuto kali ini.. kena ada $ duluu ! baru boleh buad..
idayuu tahu cara nak buad dia.. cuma takada $ jee ! hohoho !
okay-okayy ! tak nak panjangkan cerita !

  • dashboard>setting>basic>publishing


Lepas itu.. ikau gambar ni :


  • tekan butonn SEMAK KETERSEDIAAN tuhh...
  • lepas tuh.. semuanya kerja korangg ! tuhh je yang idayu boleh ajarkann !


TERIMA KASIH

Sunday, 9 December 2012

Satu post Satu page

ASSALAMUALAIKUM
hohohoho ! tajuk harini dah macam ahli politik pulakk ! hehehe
abaikann.. yang penting kalini idayu nak ajar benda yang berfaedah kat korangg !
sini sini sini sini ! 
macam mana nak kasi post yang korang post tuhh jadi sikit kat korang punya blogg ?


1.dashboard>setting>posts and comment


2.Yang idayu bulatkann tuhh.. masukkan bilangan POST yang korang nak paparkan dekat
dalam blog korang !
3.Save setting.. view blogg !

SIAPP ! 

kalau jadi jangan lupa kasi tahu tauu !

Friday, 7 December 2012

Hilangkan Navigation Bar

Cara paling mudah dalam dunia untuk menghilangkan NAVIGATION BAR tuh !
 mehh sini idayu ajarkann..
1.Dashboard> layout >NavBar


3.tekan button edit tuhh..lepas tuhh akan keluar macam ni :

 4.tekann button OFF tuhh.. lepas tuh save !

senang ann?kalau  dah jadi jangan lupa kasi tahuu ! 

Thursday, 6 December 2012

The Owner

ASSALAMUALAIKUM

hari ini terasa rajin la pulakk nak buad TUTO !
okayokay..kali ni idayu nak ajar cara buad tuto THE OWNER macam idayu punya nih !

(contoh)

okay okay ! senag jeee !

1.dashboard>layout>Add a gadget>image


lepas dah ambil IMAGE tuhh..dia akan keluar macam ni



-tulis tajuk
-masukkan caption*maklumat korang
-pilih gambar

siapp ! senang je kann? kalau dah jadi jangan lupa KOMEN tauu ! ^_^

Alert message

ASSALAMUALAIKUM !

hari ini idayu nak ajar cara buad  Disable Right Click !

1.Dashboard>design>add a page element>html /java script
2. copy kod kat bawah ni !

 <script> function MYALERT() {alert("AYAT KORANG DI SINI"); } MYALERT()</script>
 3.Yang ada tulis *Ayat Korang Disini tuh tukar dengan ayat korang !
 4.Save dan lihat hasilnyaa !

Tuesday, 4 December 2012

December

ASSALAMUALAIKUM

DecemberDecemberDecemberDecemberDecemberDecember
BOSANN ! apa yang orang MALAYSIA selalu buat waktu bulan  'December'
ni hah? *soalan yang agak tidak masuk akal.. -.-

mestilahh  CUTI SEKOLAH ! so? kalau dah cuti sekolah mesti pergi jalan-jalan kann?hmm..rasanya jalan-jalan kat mana erk best ? a'ah ! jom pi Lost world of tambun kat IPOH ?tahun ni kan tahun melawat perak?So Let's go ~

tapi aku ni ? duduk dekat rumah jea.. aku rasa kan aku duduk kat rumah ni dah pandai cakap BAHASA INDONESIA la pulakkk. !mana tak nya ...dari celik mata sampai pejam mata asyik layang citer..indonesia ajeee... bukak youtube dengan lagu indon..bukak tv citer indon..
salah aku jugak.. sape suruh layann ! lek-lek agrrhh ! I just layan coboy junior jee.. citer depa bestt !ni salah satu episod dia..

||
||
||
\/ 



bestt  sangatt ! tapi sekarang ni dah tak layan sangat dahh.. sebab sakit hati..!
asyik brebut je dengan adik-adik ! baik takyah layan ! betul tak ? 

Monday, 3 December 2012

gilaaaaa !

hehehe ! apsal tajuk hari ini GILAAAAA erkk? okay okay okay.. idayu cuma nak cakap yang idayu dah gila batak dengan kumpulan COBOY JUNIOR  ! hahaha !
nak tahu sebab apa ? sebab semuanya comel-comel.. lagi pun umur depa semua lebih kurang dengan umur idayu ! wahh ! terasa gila pun ada ! ceittt..

lagu depa semuanya sedap-sedap ! okay tak percaya?yang bawah tuh single pertama depa !
owhh ! comel sekali ! 
 |
 |
 |
 \/ 
KAMU 


lagu dia sedapkann? terasa yang lagu ni direka KHAS untuk idayu ! hehehe *gatall
ada satu lagii ! 
|
|
|
\/

setiap hari idayu berangan dapat jumpa dengan empat-empat orang tuhh ! huh..berangan je la yang mampu..betul tak?
  ni sedikit sebanyak profile diorang !

Alvaro Maldini Siregar (Aldi Coboy Junior)

Lahir : 14 April
Zodiak : Aries
Sekolah : SD Perguruan Advent Jakarta Pusat
Karir : Musikal Laskar Pelangi sebagai Kucai
Twitter : @alvaromaldini1 
 Iqbaal Dhiafakhri Ramadhan (Iqbaal Coboy Junior)

Lahir : Surabaya, 28 Desember 1999
Zodiak : Capricorn
Sekolah : SDIT Al-Muhajirin
Agama : Islam
Karir :
Musikal Laskar Pelangi sebagai Trapani
Film layar lebar 5 Elang sebagai Rusdi

Fanpage : Soniq Iqbaal
Blog : http://iqbaale.blogspot.com/
Twitter : @iqbaale
 Bastian Bintang Simbolon (Bastian Coboy Junior)

Lahir : 21 September
Zodiak : Libra
Sekolah : SD Advent Bandung
Agama : Kristen
Karir :
Musikal Laskar Pelangi
Film layar lebar 5 Elang sebagai Aldi

Twitter : @bastiansteel
 Teuku Rizky Muhammad (Rizky Coboy Junior)

Lahir : 4 Januari 1998
Zodiak : Capricorn
Sekolah : SMP Negeri 4 Tangerang Selatan
Agama : Islam
Karir :
Musikal Laskar Pelangi
Film layar lebar 5 Elang sebagai Anton

Tidak disukai : Orang yang banyak omong dan sok gaul
Twitter : @TeukuRyzki
 
 
 

Sunday, 25 November 2012

CUTI SEKOLAH 2012

ASSALAMUALAIKUM
 kali Ini FY  NAK nak bercerita sikit tentang cuti fy ! takdala best mana pun sebab tak pergi jalan...orang cuti sekolah la pergi jalan jalan ! betul tak ?


 cuti-cuti satu MALAYSIA katakann !
macam-macam destinasi boleh pergi ! 






 hmmm.. balik kampung pun best jugakk ! kampung FY kat Kuala Terengganu!
yeahhh ! ganuu kitoo..
tapi FY orang perak ..dah-dah! abaikann  ^_^ 





 selalunya cuti sekolah la yang paling ditunggu-tunggu oleh semua pelajar di DUNIA ni..
tapii  FY rasa berat hati je nak cuti tahun ni.. sebabnya haruss DIRAHSIAKAN ! XP





 kan seronok kalau kat pintu pagar sekolah ada letak pelekat closed ! kompormm cikgu-cikgu
hilang kerja ~hehehee*saya jahatt 






 cikgu FY cakapkan..tahun ni kita hanya bersekolah selama 189 hari jea..
tu punn belum kira lagi dengan yang kita pontengg.. :'/ 






 peaceeee !




 akhir sekali.. FY  nak ucapkan selamat becuti ! semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki..insyaallah kita akan meneruskan sesi pembelajaran pada tahun 2013 ! good luck for UPSR,PMR,&SPM CANDIDATE !USAHA LEBIH SIKITT !


Saturday, 17 November 2012

kenduri-kenduri !

ASSALAMUALAIKUM

semalam pergi kenduri depan rumah..besttt sangattttt !hehehehahahahuhuhu
tipujeeeee..ahhh ! abaikannn .. kalau korang nak tahu bukti dia..meh sini kami tunjuk !

 baby-sister yang berjaya ! amboi amboi amboi arissa sopan nya hang duduk ? 



 malu k maluu


 SENYUMMMM SOKMO !izzati , aqilah arissa &me

 baru lepas kena PENAMPAR daripada aku !bhahaha



semuanya comel-comel belaka ! :* 

Saturday, 3 November 2012

kawan baik

السلام عليكم

selamat malam.. =D
jam tepat menunjukkan jam 11:15 PM..jari saya masih gatal ~
heheheehee..hari tuhh kita asyik bahas tetang ''buah hati''je kan?
kali ni kita bahas tentang KAWAN BAIK..


KAWAN BAIK
kalau nak bahas tentang kawan baik ni..susah sikit la..
bukan apa..bak kata orang "setiap orang pasti ada kebaikkan & keburukannya"
bukan nak mengutuk.. tapi nak meluah kan perasaan !
aaarghhhhhhhhhhhhhhhh ! bila duduk kat sekolah yg MENCABAR !macam ini la jadi nye~
hmmm......tak nak komen apa-apa..
maybe ALLAH S.W.T dah menentukan siapa yang berhak menjadi kawan kita..
ada yang pendiam,gangster,kuat mengumpat,pandai.. macam macam lagi la !

huh !
dah terlepas segala bebanan ni ! hope bff kauorang baik & memahami korang disaat kauorang dalam kesusahan..itu sjalah yang saya dapat kongsikan ! 




TERIMA KASIH

Thursday, 18 October 2012

dia SENYUM !

jantung terasa macam nak cabutt jea bila dia senyumm kat aku !
dah la muka tu comel!
aarggggghhh!

dammm shoot !


dia senyum macam nihhhh!

|
|
|


wohahaahahahaahahahahha !


ada cunn takk?


TERIMA KASIH

Thursday, 11 October 2012

sakit hati

saya sakit hati..saya sakit hati..saya sakit hati..saya sakit hati..

itu la yang saya nak luahkan hari niyy...
baru tahu yang dia tuhh dah berpunyaa.. :''(




bythewayy..

saya sentiasa menyayangi awakk !


AWAK LA Best fRIEND SAYAA ! WEEEEEE





HEHEHEHEHHE


terima kasihh

Thursday, 4 October 2012

TERIMA KASIH

hai awakkkkk..
awak la..yg tengah usha blog kite....
thamkss tauuuu! 
ni saya hadiah kan awok seekor belalang !
hehehehehehehehehehehehehhee


kay la.. nak sambung hafal sifir satu nih.. satu kali satu dua..ehehehkk?
aq peningggggg~

Friday, 28 September 2012

dilanda cintaaaa

hehehehehehehehheehhehehehllolololoolololoo!
wkwkwkwkwkwkkwkkwkwwkkwwkkwwkkwkwkwkkwwkwkwkkw~



i'll love youuu ! A.P.Z.A. ~


KEKEKEKHH




TERIMA KASIH

edittt timeee !

                                                               okayy takkk? cun takkk?
                                                         myra tahu pic tu CUNN ! hahah ~

Friday, 21 September 2012

that's me !

itu saya !time kecik-kecik..
comel tak..
hahah !saya tahu saya comell!

TERIMA KASIH

Thursday, 20 September 2012

sedihh !

ada kawan macam takdak kawan !       :"(
i,m so saddd !ada ke patut kawan myra cakap mulut myra ni busuk macam LONGKANG?myra takpernak kutuk die punn~ni untuk kauu !
 for you !

Monday, 17 September 2012

selamat petang semua !dah tunaikan yang wajib ke belum?
kalau dah tu bagoss myra ucapkann !


petang ni first time myra chatting kat google... perasaan tuh jangan cakap la...
hahah !

petang ni nak masak ape erkk?spaggetti sedap jugak!
atau pon pi ronda satu taman naik motor?
hmmmmmmmmmmmmm...

Sunday, 16 September 2012

selamat pagi MALAYSIA

selamat pagi malaysia dan negara-nera yg hampir sama waktu dengannya~apa khabar?
pagi tadi solat subuh tak?okay ! bagusss~ sarapan ni kauorang nak makan apa?
myra rase ....myra nak makannnnnn ROTI TISUU &TEH TARIKK ~






FUHHHH ! kecur aliuq ceq ~


terima kasih

boringgg ~

heyyyy ! selamat petang ! makan petang hari ni mak korang masak ape?okay... sedaptuhhh...
petang niyy amyra boring giler... so... time to EDIT PIC  ! HAHA ! ni dia hasilnyee----->




muka TERSIFUL malu ~ :*





i'm amyra !




cover ayu ~ hahah

okay.. tahu buuruk..btw penat myra buad tahuu ! hahah ~ sapa nak ambek tahu?



terima kasih

Saturday, 15 September 2012

SELAMAT HARI RAYA

               Belum terlambat lagi kan saya nak ucap kan... so SELAMAT HARI RAYA !
ni gambar time nak gi raye...


        jom pergi raya !


muka budak tak puasa~p/s bukan pakcik yg kat blakang tuhh !


okay.. itu la saja...





terima kasih

Monday, 6 August 2012

peace !


peace no war !


hai ! buad muka x boley belah kat siniiii ! :P
*bangga sebab dapat pakai tudung shwal dengan sempurna ! ohyeeee~
cik amyra~

Friday, 3 August 2012

hapyy bufday to me !

okay ~ tinggal lagi 1 minggu jea nak sambut hari jadi aq ~
so korank kene la siap sedia dengan korang punye hadiah !HAHA !
*mukaxmalu
hi blog ! harini hari paling menyakitkan hati ! arrggggggghh !
belagak punye 'M' BAJET CUTE ~
ko ingat aq suke sangat dengan ko? ha?? :P
*for you M !

Friday, 15 June 2012

selamat hari sabtu!



wah! pagi-pagi ni....
kalau dapat makan nasi lemak kan beszz!
fuhhhhhhhH~kecur airliur ceq~
muhahahahah

Wednesday, 6 June 2012

selamat tengah hari sume!
ape menu makan tengah hari korang?
tinggalkan lah komen kat bawah ni okaY?

Tuesday, 5 June 2012

wah!rasenye dah lame x menceloteh kat blog ni!
budax mulut murai berceloteh!
muhaahaaAaaahhasaa! ^_~

Saturday, 2 June 2012

I love Islammm ♥



I love Islammm ♥


Sebarkan kalau sayangkan ISLAM!!! Bahayanya kartun POKEMON. bermaksud' SAYA YAHUDI'. PIKACHU bermaksud ' JADILAH ORANG YAHUDI'. CHARMANDER bermaksud 'ALLAH ITU LEMAH'. (NAUZUBILLAH). Jadi.......


Tolong Copy & Paste kepada semua umat islam.....


Allah Tuhanku, Muhammad Nabiku, Islam Agamaku, Al-Quran Imamku, Kaabah Kiblatku, Solat Kewajipanku, Sekelian Muslimin Saudaraku dan Ibrahim Al-Khalil

Datukku. Aku hidup dan mati atas kalimah 'LAA ILAHA ILLALLAH
BLOG INI MILIK AMIRA IDAYU 2012-2015