Thursday, 17 October 2013

Fall In Love with Korea ! ( Part 2)


Assalamualaikum

Huhuhuuu , Tajuk entri kali ni dah macam drama bersiri la pulakk ! siap ada part-part lagi . kan ? Bila Idayu tengah bosan idayu bukak la PTS  ni , cuci mata la katakan . Sambil-sambil tengok novel yang best-best tuh , tetiba pulak ternampak buku nihh ! Omaigodd . I'm Speechless .

  .

Sinopsis :


Rancangan televisyen popular Korea, Running Man kini dalam bentuk komik!


Ayuh bersama-sama ahli Running Man dan selebriti terkenal berlari, menyorok, mencari, dan berusaha menyempurnakan misi yang diberikan.

Kali ini, mereka perlu menyelamatkan Yoona, penyanyi kesayangan ramai yang diculik oleh penjahat Blagoose. Kemerduan suara dan jeritan kesakitan Yoona akan menjadi senjata bagi menjayakan misinya menyebarkan kuasa gelap ke seluruh dunia.

Mampukah Running Man menyelamatkan Yoona dan menghalang niat jahat Blagoose? Berjayakan mereka mengatasi cabaran-cabaran dalam misi ini?

Don't walk but run, Running Man!



Amacam . Ada sesiapa yang berminat nak beli buku ni tak ? Idayu nak sangat buku ni . Moga-moga Allah membuka pintu hati mak Idayu supaya membenarkan Idayu beli buku ni . Mihaha ! dah macam ayat org nak kahwin ! Okaylah kalau ada cerita terkini Idayu akan citer kat korang .



 Kamsahamnida ♥

Monday, 14 October 2013

Gempak Giveaway Red Delima Di Nabilabiela.com





SENARAI HADIAH


Telekung solat x 3 
Beg x 3 
Selendang/Pashmina x 5 
T-Shirt x 10


Pemenang boleh pilih sendiri hadiah di  laman  www.reddelima.com  setiap satu di


Kategori 'Sleepwear.' 
Kategori 'Officewear'. 
 Kategori beg. 
 Kategori 'Accessories'. 
 Kategori 'Scarf."




Definisi Hari Raya Aidil Adha



Assalamualaikum




 
 

Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat akan diadakan pada sebelah pagi, biasanya agak awal sedikit Hari Raya Aidil Fitri.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.

Selepas sembahyang, sekali lagi umat Islam akan berbondong-bondong melawati perkuburan orang yang disayangi. Semua orang akan memakai pakaian baru dan selepas itu yang muda akan memohon kemaafan daripada yang tua. Selepas itu semua orang akan menjamah pelbagai juadah yang disediakan sebelum ziarah dan menziarahi sesama mereka.

Dipetik dari : Sumi Jelly


Thank you  ♥

Giveaway By Menjual Novel Melayu

 
Klik Sini 

Tuesday, 8 October 2013

1st GIVEAWAY BY MISS FLUFFY




Cuma perlu follow syarat² penyertaan ini:
1. Buat entry bertajuk "1st Giveaway by Miss Fluffy"
2. Copy dan paste banner di atas ke dalam entry dan linkkan semula kesini.
3. Publish entry anda. 
4. Tinggalkan link entry anda diruangan komen entry ini.
5. Like page Facebook (optional) 
 
 Senarai Hadiah:
  • 1 x Set Wangian Mini Pack Scarf Perfume bernilai RM37
  • 1 x Pallazo Pant
  • 2 x Pashmina
  • 1 x Set Pencuci Muka & Mask Daiso Japan
  • 3 x 5 keping Shiseido Mask setiap seorang
  • 2 x Topup RM5 setiap seorang

*Hadiah sebenar mungkin berbeza dari contoh gambar ini.
Pemenang akan dipilih melalui random.org
Giveaway ini akan tamat pada 27 Oktober 2013. Good luck kawan!! :)

Giveaway: Dapatkan Jam Dari Santai Leeza

Giveaway: Dapatkan Jam Dari Santai Leeza
Giveaway yang simple saja... Jam Tangan untuk diberi kepada mereka yang bertuah....



     Untuk mudahkan kalian menyertai GIVEAWAY ni... kalian copy paste sahaja coding yang leeza bagi di bawah nanti kat ENTRY HTML kalian.. Cuma kalian perlu lengkapkan ayat yang leeza minta tu... ^_^

SYARAT PENYERTAAN : 
  1. Blogger Berakyat Malaysia 
  2. FOLLOW my FB PAGE
  3. Buat Entry Yang BERTAJUK "Giveaway: Dapatkan Jam Tangan Dari Santai Leeza"
  4. Letak BANNER Giveaway: Dapatkan Jam Dari Santai Leeza
  5. Sambung Ayat ni " Saya Mahu Dapatkan Jam Tangan Dari Santai Leeza kerana ..................................... "
  6. Tinggalkan Link Di Entry ni.....
  7. Berikan pendapat tentang blog Santai Leeza... (Tiada paksaan)
  8. PROMOTE BLOG dan GIVEAWAY (Tiada Paksaan)
  9. SUMBANGKAN TRAFIK Untuk SantaiLeeza.com (Tiada Paksaan)
 Hadiah Yang Disediakan : 
  • Jam Tangan = 2 orang pemenang bertuah
  • Saguhati = 4 orang peserta bertuah
Saya Mahu Dapatkan Jam Tangan Dari Santai Leeza  kerana rekaan jam itu sangat cantik 

    Sunday, 6 October 2013

    Fall In Love with Korea

    Assalamualaikum

    Alhamdulillah hari ini kita hidup lagi pada hari ini . Kenapa tajuk macam tuhh ? Macam orang dah angau cinta pun ada kan ? Memang pun ioulss telah jatuh cinta with korea ! WAHH ! Pengakuan hangat ! Mana papa-papa dan mama-mama razzi sekelian ! Where're you ? I need you ! Mihahaha !

    Sebenarnya , sebelum ni iolss adalah HATER nombor 1 tauu ! Entah la ? Bila sebut pasal K-pop je rasa macam nak baling je bangku kat orang yang tengah cakap tuh . Amboi , sampai macam tuh iollss nak buatt . Apa dosa orang dok citer pasal K-pop tuh kan ? Tak pasal-pasal tidur atas Simen bertiraikan besi ! Kekehkeh .



    Nak dijadikan cerita , satu hari tuh adik iollss tukar channel TV2 . Waktu tuh ada siaran citer Running Man tapi episod 1 kalau tak silap . Mula-mula iolls marah la jugak dekat dia sebab satu patah haram iolss tak faham apa dia cakap . Sakit pulak hati kita waktu tuh , tapi lama-kelamaan TER-layan la pulakk ! Gelak tak sudah dibuat nyaa ! Nasib baik ada iklan , kalau tak iolls rasa iolss dah mati disebabkan gelak yang banyak sangatt !

    Kalau you alls nak tahu dalam pendrive iollss just ada citer Running man je . Apa segala kerja PBS yang cikgu kasi semua iolls dah delete sebab berat sangat ! Banyak lagi yang kawan iolls tak kasi citer Running man tuh . Dan kalau korang nak tahu , dalam Running man tuh iolls minat sangat dekat Song Jong Ki . Tapi sayang , sekarang ni dia dah tak da dalam Running man tuhh ! Waaaaaaaaa !


    Comel kan ? Melting iteww tengokk ! Mihaha . Ayat gedik dah keluar dahh ! Over je lebih . I don't know why , tapi bila tengok je muka dia ni mulalah terpikir "Sejuk perut mak dia ngandung dia 9 bulan" . Nampak tak permainan dia kat situ . Orang lain kata dia hensem , iolls sampai kat mak dia pulak ! Apa kaitan ngan mak dia pun tak tahu la ?

    Punya la iolss layan citer Running man tuh kan , sampai satu hari otak ni berkata "Apakata ko belajar bahasa Korea ? Nak tak ? Kalau dah pandai bahasa korea takyah bace translate dia lagi ?" Baguih tak otak iolss ? Korang patut cemburu sebab takde otak macam ni k ! So citer dia sekarang ni iolss tengah belajar bahasa korea la ! Boleh la sikit-sikit drpd tak tahu langsung kan ? K la lepas ni kita sambung lagi . Kamsahamnida , Annyeong ! 




    Terima Kasih

    Segmen : Saya Nak Novel ! Part 2 by Zahirah


    Clik here !

    Saturday, 5 October 2013

    Segmen Saya Mahu Header Free Bhgian II by SyafiqahAkmal

     

     nama blog : Amira Idayu
     tagline blog : I Write my journey at here
    request warna : Blue + Pink

    SPECIAL BIRTHDAY GIVEAWAY BERNILAI RM750

    Giveaway Butik Comel Collection

    KLIK
    BANNER UNTUK JOIN

    HADIAH:
    1) Baucar RM200
    2) Baucar RM150
    3) Baucar RM100
    Saguhati: 2 pemenang x Baucar RM50

    Hadiah ditaja oleh Butik
    Comel Collection

    PEMILIHAN PEMENANG:
    -menggunakan
    random.org

    SEMUA PESERTA BERPELUANG UNTUK MENANG
    JOM JOIN RERAMAI!

    BLOG INI MILIK AMIRA IDAYU 2012-2015