Thursday, 28 March 2013

8 Cara Pemakaian Tudung

ASSALAMUALAIKUM

Selamat pagi,tengah hari ,petang dan malam untuk korang ! Alhamdulillah hidup lagi kita hari ni. Hari-hari Terakhir dalam bulan mac ni , Tak ku sangka , Tak ku duga , dah nak masuk bulan April dah kan ? cepatnya masa berlalu ,Btw , Hari ini Idayu nak Storymory sikit tentang cara pemakaian tudung .

Zaman sekarang ni macam-macam jenama tudung ada , betul takk ? Ariani lah ,Nur kasih lahh , macam - macam ! Yang penting tutup aurat , Cukup !Tak nak cite panjangg ,pada siapa yang suka .Baca dengan teliti ye :) . Sebelum tuhh , Idayu nak kreditkan entry kali ni dekat akak kidal kitew ---->Lyssa .



1. Janganlah pulak korang pakai tudung yang jarang , nipis yang boleh menampakkan susuk leher dan dada korang tu ye . Tetapi , kalau korang nak pakai jugak tudung yang jarang sebab dah beli mahal berbillion kan , korang digalakkan memakai baju lengan panjang . (turtle neck) yang menutupi leher.
Itu adalah salah satu cara yang paling bagus :)

2. Make sure korang memakai anak tudung supaya anak rambut korang yang kecil-kecik comel tuh tak nampak . Ianya juga memberi gaya yang lebih kemas, rapi dan menutup cacat celanya pemakaian tudung :) Kemas .. Nampak lebih bergaya .. Ecehhh


3. Pemakaian tudung yang pelbagai gaya dan corak juga amat membantu korang tampil berlainan dan kelihatan lebih menarik . Gaya tudung ke tempat kerja tidak perlu terlalu menonjolkan rekaan corak atau bunga yang melampau-lampau ye. Isk2 .. sakit mata memandang yo . hehe.


4. Untuk nampakkan lebih berseri , korang boleh lah gayakan dengan kerongsang yang sesuai . Kedudukan kerongsang juga memainkan peranan yang penting. Misalnya kerongsang yang disemat kan di bahagian baju menampakkan si pemakai kelihatan lebih kemas dan menarik .


5. Korang juga digalakkan memakai baju yang kosong kerana ianya boleh dan mudah dipadankan dengan banyak tudung yang bercorak . hehe . Tapi , Lyssa tak suka pun tudung yang bercorak-corak banyakkk sangat . hek hek :)


6. Dalam pemilihan kerongsang . korang pakailah kerongsang yang bersaiz kecil. Jika tudung korang tu berwarna merah kan , pakailah kerongsang yang bewarna keemasan (gold color) , sementara tudung yang berwarna lain pula dengan kerongsang bewarna perak (silver color).


7. Bagi korang yang berbadan besar tidak digalakkan untuk memakai kerongsang yang besar . Jika mahu yang besar , cari yang berbentuk panjang ok ? hehe .


8. Jangan tutup bahu dengan tudung korang tu ! Nanti , badan korang akan kelihatan lebih besar . So , korang boleh lah sematkat dengan kerongsang yang kecil dan lekatkan di bahagian baju supaya tidak nampak menggelebeh.



So , lepas ni korang boleh lah mencuba ! Mesti bertambah comel .
Bagi yg tak pernah cuba tuh , cubalahh , mana tahu Allah buka pintu hati kita untuk berhijab ?
Wallahualam .

Sunday, 17 March 2013

FIRST GIVEAWAY BY MIZ RIZHANI

.

Hai korng ! Ni Idayu nak kasi tahu ni ! ada satu GIVEAWAY  yg MELETOPP gituhhh...
Why Idayu cakap MELETOP ? sebab macam-macam hadiah korang boleh dapat , selain tu jugak .. tuan blog ni pun meletop jugak ! ;) [bukan bodek erk !]
Jom join ? Idayu dah join dah ~ Syarat-syarat dia senang macam kacang tanah je beb !


Syarat-syarat dia :-
 1)Mempunyai blog.
2)Follow blog NI dan like NI untuk mengetahui perkembangan GA.
3)Like dan follow sponsor-sponsor(jujur ye)
4)Buat entry yang menarik dan backlink ke entry ini.
5)Kalau rajin tag la kawan dan letak banner di blog(mana tau ada hadiah)
6)Tinggalkan link anda tentang GA di bawah entry ini.(komen).



Kalau nak join :-

Tekan ------> Sini




Gambaran hadiah :- 


Tekan -----> Sini 

p/s : Kalau idayu dapat lah hadiah tukannkankan , Idayu nak hadiah ni :

   
.
cop dulu erkkk  :p

Saturday, 16 March 2013

Segmen Jom Pilih Hadiah

.

Assalamualaikum korang ! Idayu terasa nak join segmen ni la pulakk ! First time pulakk tuhh..seram sejuk jugak arr ! BTW Idayu nak test masuk..Kalau ada rezeki dapatla HABUAN nyee ! A'ahahah ~




SYARAT-SYARAT

1) Follow dan like pages blog ni
2) Buat satu entry dan tampal banner kat atas yang di link kan terus ke entry ni*letak url entry dekat komen entry ini sahaja*
3) Pilih dua hadiah yang korang nak
4) Follow dan like pages sponsor
5) Pemilihan pemenang melalui random dan top reffral
6) Tamat 30/3/2013

SENARAI HADIAH
DRESS (3 ORANG)
PEPLUM (2 ORANG)
LIP TINT (2 ORANG)
TOPUP RM10 ( 7 ORANG)
TOPUP 5 ( 5 ORANG)
HANDPHONE CASES (10 ORANG)
KEYCHAIN (10 ORANG)
BODY SCRUB D HERB ( 3 ORANG)
NOVEL (2 ORANG)
BANNER IKLAN DI PINGJE.ORG (SORANG)
TUDUNG BAWAL (4 ORANG)
SHAWL (SORANG)
 
Kalau Idayu lahkann , Idayu nakkk :-
  •    NOVEL
  •   SHAWL  
  •   Tudung Bawal
 Kalau korang nak tahu dengan lebi lanjutt , korang boleh 
 
 
Tekan -------> SINI
 
 
 
Gambaran Hadiah ?
 
 
Hope Idayu dipilih lah kann ? Insyaallah , kalau ada rezeki ;)
 
 
 p/s: kalau tak join memang tersangat pelik..hehe..tekan SINI untuk join sekali

Letak Lagu di Blog #New Style







Hai korang ! harini Idayu rasa nak buad tuto lahh..kalau nak tahu tuto apa tengok gambar kat atas tuhh..
BTW , Idayu nak kreditkan entry kalini dekat adik Kihah sebab Idayu ikut je ape yg adik ni ajarkann !
A'haha , Jahat takk ? baikkan ! Whatever la..Jom Idayu Ajarkan :



Template Designer :
i.) Dashboard --> Design --> Page Elements --> Add a Gadget ---> Html/Javascript
ii.) Copy code di bawah paste dekat atas Html/Javascript.
iii.) Preview and Save !


Blogskins :
i.) Dashboard --> Design --> Template --> Edit Html
ii.) Copy code di bawah dan paste dekat BAWAH <head>
iii.) Preview and Save !


<style type="text/css">#gb{position:fixed;top:10px;z-index:+1000;}* html #gb{position:relative;}.gbtab{height:100px;width:30px;float:left;cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/others/oth-6/oth589.cur), progress;background:url('URL ICON ') no-repeat;}.gbcontent{float:left;border:1px solid #000000;background:url('BACKGROUND UNTUK KOTAK');padding:10px;}</style><script type="text/javascript">function showHideGB(){var gb = document.getElementById("gb");var w = gb.offsetWidth;gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);gb.opened = !gb.opened;}function moveGB(x0, xf){var gb = document.getElementById("gb");var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;var dir = xf>x0 ? 1 : -1;var x = x0 + dx * dir;gb.style.right = x.toString() + "px";if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}}</script><div id="gb"><div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div><div class="gbcontent">CODE LAGU</div></div><script type="text/javascript">var gb = document.getElementById("gb");gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";</script>


 pink: letak URL background pilihan korg
biru: code lagu(boleh ambil dekat sini )
oren: ketebal border. Bole diubah
hijau: jenis border eg. solid/ dotted/ dashed
merah: URL icon music. Bole ambil linknya kt sini, klau mau


http://1.bp.blogspot.com/-MOVP_YwkN1Q/T4TLXiRWFJI/AAAAAAAAFek/bEfuo9WEXeo/s1600/7.png
 
 
http://3.bp.blogspot.com/-BAdabGm7mHI/T4TLa3S3qqI/AAAAAAAAFes/Bd5TUVQrK-g/s1600/purple.png
http://2.bp.blogspot.com/-_5fcEd-raQE/T4TLeKFYpzI/AAAAAAAAFe0/0d3t2xPXpzM/s1600/blue.png
http://1.bp.blogspot.com/-DZ7APUzVPZ0/T4TLi35IaSI/AAAAAAAAFfQ/2oHr_s84JmA/s1600/green.png

Kalau jadi kasi tahu Idayu tau ! Boleh kasi tahu dekat Chatbox @ Komen ..
Terima kasih.

Friday, 15 March 2013

Kurus ! Kurus ! Kurus !



Kurus ! Kurus ! Kurus !


Hari terasa nak story-story sikit lah tentang Kurus ! Kurus ! Kurus ! A'ahahah , hari ini terasa agak B****** sikit, so korang baca la luahan isi hati yg Idayu nak sampaikan ni, BTW ! Idayu kurus okayyy !
Tak percaya ? meh sini idayu tunjuk gambar idayu :







Amacam ? ada cun tak ! hehehehehe ! itu gambar 2Tahun lepass daaaa ! 2011 punya gambar tuhh..
okayokayokay ! dah lari tajuk dah ni ! ape la kome ni ! haha ! bosan ni beb ! Korang tengah buad apa erkk ? Kalau tak buad ape-ape jom kita tweet-tweet ,follow lah Twitter Idayu ..takpun add Facebook idayu !






Sebenarnya saya tengah bahagia ni ! #ayat mintak penampar . Takpa-takpa asalkan aku comel , Fullstop !
A'hahaaa -,- Apa perasaan korang bila di fitnah erkk ? huhu , Idayu rasa nak Penampar je org yang suka menFitnah org tuh.. dia tak sedar ke dia dah sakitkan hati org ? aisshhh ! sabor je lahh -,-






Okay lah ! sampai sini je idayu nak story-story , sebenarnya dah lari tajuk dah tuh ! A'ahahah ! abaikan disitu.. asalkan Hasrat aku untuk membuat blog ni adalah untuk meluahkan rasa tidak puas hati Idayu yang kecil ni ! Bak kata org , Kecil-kecil cili padi ! Jangan main-main ! Assalamualaikumm !

Saturday, 2 March 2013

Jom ikut kamek ?


Hai korangg ! how are you ? dah lama jugak idayu tak kemaskini blog nikann. Idayu cuma upgrate kan sikit-sikit je , macam Scrol bar tuhh... cun takk ? tak cunn T^T pineeeeee...Kenapa tajuk harini cegituhh ?otayyy..hari ini idayu nak PROMOTE beberapa akaun yang Idayu buat kat Alam Maya ni..

First : Facebook





Second: Fan pages




Third : Twitter






Fourth : Followgram(Instagram)




Fifth :Ask.fm





Amacam , boleh tolongkann ? kalau tak pun tak pa :/

*Nota Kaki
Kalau nak tengok dengan lebih lanjut , boleh tekan gambar tuhh , dia akan pergi terus ke laman web tersebut. 



BLOG INI MILIK AMIRA IDAYU 2012-2015